Lamborghini Veneno – knäcker Ferrari och McLaren?

Trodde ni att Ferrari F70 och McLaren P1 skulle dominera Genèvesalongen? Kanske blir det istället den unika Lamborghini Veneno som stjäl showen – endast tre bilar ska byggas och alla är redan sålda. Pris för Veneno? 30 miljoner kronor – styck!

Lamborghini Veneno Geneva 2013

Det här klippet är hämtat från brittiska Sunday Times, där uppgifterna om Lamborghini Veneno läckt ut. Eller släppts för tidigt, helt enkelt. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Vi tänker oss att du är ekonomiskt oberoende och har några miljoner som ligger och skvalpar på kontot. Ska du köpa en kul segelbåt att roa dig med eller en fräsig sportbil?

Om du nu är ekonomiskt oberoende besitter du sannolikt kunskaperna i ekonomisk grundkurs del 1: roliga sportbilar är kul, men de minskar snabbt i värde. Satsa därför på segelbåt och du får igen det mesta av pengarna om du behöver sälja om några år. Åtminstone har det varit grundregeln, till och med segelbåtar har sjunkit i värde de senaste åren.

Men om du nu hatar saltvatten och vill ha din investering i garaget istället så finns det ett undantag i ekonomisk grundkurs – köp en riktigt unik bil. Ett litet utbud gör att värdefallet minimeras och på några års sikt är det snarare så att priset på sällsynta bilmodeller ökar. Det är därför som supersportbilen McLaren P1 bara ska tillverkas i 375 exemplar, liksom Ferrari som endast bygger 499 stycken F70 ("Enzo II").

Lamborghini Veneno Geneva 2013

Senare under söndagsnatten dök den här bilden upp på nätet, samma som användes i tidningsartikeln tidigare på dagen. Nu ser vi tydligare hur Lamborghini Veneno ser ut. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Lamborghini har förstått detta men gör utbudet extremt begränsat. Inför sitt 50-årsjubileum ska Lamborghini bygga endast tre exemplar av sin nya, helt unika supersportbil "Veneno". De tre bilarna får färgerna grönt, rött och vitt – precis som i den italienska flaggan. Den fjärde bilen, som syns i pressklippet från Sunday Times, har en annan färgsättning och är inte till salu. Vi kan väl anta att denna Lamborghini Veneno efter premiärvisningen på Genèvesalongen rullar raka vägen in i Lamborghinis museum.

Uppgifterna är ännu så länge obekräftade och en smula osäkra. I Sunday Times står det att V12-motorn är på 6,5 liter och toppeffekten är höjd till 740 hk (från 710 hk i Lamborghini Aventador). Kolfiberchassit kommer från Aventador men karossen är unik för Lamborghini Veneno och varje del är gjord för att optimera aerodynamiken. Lamborghini Veneno sägs vara gatlegal, men lär nog mest användas på bana.

Tidningsklippet som cirkulerade under söndagen följdes under natten av fler bilder. Som vanligt var det tjeckiska Autoforum.cz som inte brydde sig om embargot och publicerade bilder på Lamborghini Veneno, se längre ned.

Priset på Lamborghini Veneno är satt till strax över 30 miljoner kronor och alla tre bilarna är sålda till anonyma kunder, innan de ens hunnits tillverkas. En säker investering, som sagt.Wow, det här hade jag inte väntat mig. Lamborghini stjäl showen i Genève!
213
138

Mer att läsa

Idag
Statsministern får inte åka Volvo XC90 – Säpo säger nej
Igår
Vi provkör Volkswagen Passat GTE – nya tjänstebilsdrömmen?
 • Renault Talisman kommer som kombi – snyggast i klassen?
  Ska locka köpare som tröttnat på Volkswagen Passat och vill ha läcker design.
 • Den moderna krigsjeepen – Oshkosh JLTV – är ett brutalt monster
  Dags att säga farväl till Humvee och möta amerikanska arméns nya ”Jeep” Oshkosh JLTV. Den har bepansring som en stridsvagn och klarar vägminor – dessutom kapabel att terrängköra i upp till 160 km/h. Men soldaterna kommer att gilla en annan detalj bättre – luftkonditionering är standard.
 • Bilist attackerar oskyldig cyklist – eller…?
  Utrymmet på vägen är en ständig orsak till ilska och numera även upphov till en växande filmkategori på nätet – "arga bilister som kör på och misshandlar oskyldiga cyklister". Några som inte riktigt håller med om att det alltid är så gjorde en parodi som visar hur det (också) kan gå till. Hur upplever du som bilist att cyklisterna beter sig i trafiken – och vice versa?
 • Volvo skrotade reklamfilm med Stellan Skarsgård
  Förra året kom nyheten att Stellan Skarsgård skulle göra reklam för Volvo XC90. En film lär också ha spelats in. Men vad som hände med kampanjen sedan är oklart, för när den väl lanserades var Avicii huvudperson.
 • Hitman: Agent 47 – med Audi RS 7 i huvudrollen
  Nya actionrullen ”Hitman: Agent 47” har svensk premiär 28 augusti och kritikerna är inte nådiga. Flera anser att det räcker att se trailern och den gillar vi bäst eftersom en Audi RS 7 har huvudrollen.