Volvo XC90 blir försenad – igen

Det dröjer till 2015 innan Volvo kan presentera en helt ny XC90. Då fyller den gamla modellen 13 år. Samtidigt går ägaren Li Shufu ut och sågar sitt eget märke – och byter ut interiördesignern.

Volvo hade en färdigutvecklad version av nya XC90 för flera år sedan, men projektet fick inte grönt ljus för serieproduktion. Nu dröjer ersättaren till 2015.

17 sidor kombi och allt om nya Volvo V90 finns i ams 5/2013.

Volvo visar upp ansiktslyfta versioner av nästan hela modellprogrammet på bilsalongen i Genève. Dessutom kommer en ny snålversion av V40 som drar mindre än Volkswagen Golf och en ny version av mediasystemet Sensus, som numera har tryckkänslig skärm och stöd för röststyrning och Spotify.

Men under ytan verkar det dock finnas en del frustration över att märkets helt nya modeller dröjer. Lanseringen av XC90, som blir först ut på Volvos nya plattform SPA, sker inte förrän 2015. Det skriver Svenska Dagbladet.

"Vi skulle gärna ha de nya bilarna imorgon. Det är ingen hemlighet", säger Volvo Personvagnars vd Håkan Samuelsson till SvD.

Tidigare var den officiella uppgiften att Volvo XC90 skulle lanseras 2014 – men nu är det enligt SvD i månadsskiftet januari/februari 2015 som gäller. Kunderna får alltså sina bilar under våren 2015, vilket också bekräftas av Volvo PV.

"Det är produktionsstart i början av 2015, men vi lanserar den sent 2014", säger presschef Per-Åke Fröberg till SvD.

De nya uppgifterna tyder på att Volvos nya modellprogram försenas med ungefär ett halvår. Den nuvarande versionen av Volvo XC90 är 13 år gammal när ersättaren kommer. Nästa modell att lanseras efter XC90 kan bli efterföljaren till nuvarande V70. Om den börjar säljas 2016 har den nuvarande modellen sålts i nio år.

Enligt vår utsände Nils Svärd var det bra fart i Volvomontern på Genèvesalongen. Många var nyfikna på de ansiktslyfta modellerna.

Li Shufu, styrelseordförande i Geely.

Samtidigt har Li Shufu, styrelseordförande i kinesiska Volvoägaren Geely, gått ut och kritiserat sitt eget märke direkt i SVT:s Rapport (klicka på länken för att se inslaget).

"Bilen har en svaghet och det är designen. Inte heller bilens interiör känns lyxig. Den känns alltför skandinavisk. Man har ännu inte anpassat sig till kinesernas uppfattning om lyx när det gäller interiördesignen", sade han till SVT enligt Svenska Dagbladet.

Li Shufu avslöjade samtidigt att han byter ut märkets interiördesigner. Volvo rekryterar Robin Page från Bentley.

"Li Shufu pratar om Volvos långsiktiga modellprogram. Vi kommer att anställa en ny chef för interiördesign, Robin Page från Bentley. Det har vi egentligen inte gått ut med men jag kan säga det nu. Vi jobbar stenhårt med de här frågorna", säger Bodil Eriksson, kommunikationsdirektör på Volvo PV till SvD.

Jag tror nya Volvo XC90 kan bli en mycket stark konkurrent i klassen.
445
147

Mer att läsa

Igår
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?