• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Euro NCAP: Toyota får...

Euro NCAP: Toyota får poängavdrag

Euro NCAP testar Renault Zoe för att ta reda på hur säker en modern elbil är. Dessutom toppresultat för Skoda Octavia – men poängavdrag för Toyota Auris och RAV4.

Toyota satsar hårt på säkerhet och både RAV4 och Auris är femstjärniga. Men Euro NCAP har ändå vissa frågetecken – i RAV4 blåstes inte förarens krockkudde upp helt.

Mitt under Genèvesalongen släpper Euro NCAP resultatet från den senaste testomgången. Först ut är Skoda Octavia, och precis som syskonen Seat Leon och Volkswagen Golf blev det ett femstjärnigt resultat.

Skoda omnämns ofta som VW-koncernens budgetmärke, men de senaste krockresultaten visar att Skoda inte tar några genvägar för att spara in på krocksäkerheten – till skillnad från Renaults budgetmärke Dacia. Skoda Octavia har däremot inte autobromssystem som standard – det är tillval.

Eldrivna Renault Zoe ska vara lika säker som en vanlig småbil, enligt Euro NCAP.

Bakdörren öppnade sig på Toyota Auris.

Renault Zoe är en av få elbilar som testats av Euro NCAP och även den fick fem stjärnor. Här finns inga större svagheter i krocksäkerheten – däremot genomförs inga tester på hur säkra batteripaketen är. Renault har dock krocktestat 90 Zoe-bilar utan att något allvarligt hänt med batteripaketet, som stängs av helt om en krockkudde utlöses.

Även Golfkonkurrenten Toyota Auris får fem stjärnor, men här gick krocktestet inte helt problemfritt. Bakdörren på förarsidan öppnades under ett av testerna och därför blir det poängavdrag. I övrigt fick dock Toyota Auris mycket bra betyg.

"Vi vill uppmuntra en mer robust design så vi drar av poäng när vi ser att det här händer. Under testet spänner vi fast krockdockorna i baksätet, men det är ändå mycket farligt om en dörr öppnas i en sidokollision", säger Aled Williams, projektledare på Euro NCAP till Car Safety Rules.

Också nya Toyota RAV4 fick femstjärnigt betyg – men inte heller här gick testet helt felfritt. Förarens airbag blåstes inte upp helt, och förarens huvud träffade ratten. Därför blir det poängavdrag. Euro NCAP klagade också på att Toyota RAV4 inte har lika många assistanssystem som konkurrenterna.

Om jag köper en ny bil ska den absolut ha moderna säkerhetssytem som autobroms.
114
64

Det finns 9 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  Simon No1 Postat: 2013-03-05 14:07

  En stilla undran, varför skriver man poängavdrag...? Har alla bilar maxpoäng från början så får ju alla bilar poängavdrag och inte bara Toyota, om alla moment poängbedöms så får man lägre poäng, inte poängavdrag......?

  Hur tänker ni där....?

 • #2 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  Jögge Postat: 2013-03-05 14:55

  Håller med dig Simon.

  Jag trodde att de var dåliga båda bilarna men när man läser artikeln så visar det sig inte helt vara så.. Dock tycker jag att det är bra alla saker skall lyftas upp och inte bara för Toyota..vi får se vilka nästa märken det blir som får poängavdrag!..

 • #3 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  Jimmy Postat: 2013-03-05 19:16

  I en halvmeter vatten då hur säkra är dom då?

 • #4 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  Nisse Postat: 2013-03-05 19:23

  Nya krav från Nkapp: Snorkel.....

 • #5 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  Akira K Postat: 2013-03-05 19:31

  Ams är alltid snabba på att såga japanska bilar om dom får en chans. När tyska bilar har brister passerar det för det mesta obemärkt förbi. Tråkigt av en annars så bra motortidning.

 • #6 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  ZR1 Postat: 2013-03-05 20:26

  Akira K

  Minns att Ams hade en hel del notiser om 5-serien när den fick 4 stjärnor, så tror inte det där riktigt stämmer hurru.

 • #7 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  Philip Postat: 2013-03-05 21:34

  Den enda bilen jag skulle kunna tänka mig som småbil är nya Volvo V40

 • #8 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  Tyska brister passerar obemärkt? Det finns väl inget som förstoras så mycket som om Mercedes skulle ha några brister. Postat: 2013-03-09 10:00

  Citat:
  Ams är alltid snabba på att såga japanska bilar om dom får en chans. När tyska bilar har brister passerar det för det mesta obemärkt förbi. Tråkigt av en annars så bra motortidning.

 • #9 Re: Euro NCAP: Toyota får poängavdrag
  joker1951 Postat: 2013-03-24 20:59

  Så otroligt dumma ni är! Det är inte AMS som drar av poäng det är ju euro n cap, ams kan för herrans namn inte påverka detta dumhuven.

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Använder du navigator i bilen?

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten