Ferraris supersportbil ”LaFerrari” – alla bilder och fakta

Äntligen är Ferraris supersportbil officiell och namnet är – håll i er – "LaFerrari". Totaleffekten från V12:an och elmotorn är 963 hk och toppfarten anges till "över 350 km/h". 0–300 km/h ska gå på 15 sekunder, alltså nästan lika snabbt som Koenigsegg Agera R.

Ferrari LaFerrari Geneva 2013

Dörrarna viker upp sig och det ser ut att finnas ett par stödjande gångjärn i bakkant. Vad bilden inte avslöjar är att LaFerrari inte är någon liten bil, direkt, med en längd på 4,7 meter. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION! Det finns fler högupplösta bilder längre ner på sidan.

Genèvesalongens stora stjärna levererar Ferrari i form av sin välbevarade hemlighet, den nya supersportmodellen "LaFerrari". Namnet har redan väckt en hel del rabalder och ni är välkomna att tycka till i kommentatorsfältet nedan. Namnet ska åsyfta att detta inte bara är en Ferrari utan den Ferrarin, med allt vad varumärket står för förpackat i en bil ("Ferrarin Ferrari") Men i väntan på era åsikter ska vi berätta vad vi vet, så här långt.

De av er som följt nyhetsflödet sedan i höstas känner nog igen en del av faktauppgifterna om Ferrari LaFerrari. V12:an är på 6.262 cc och vrider ur sig 800 hk (588 kW) vid 9.000 rpm, maxvridet är 700 Nm vid 6.750 rpm. Längst bak i transaxeln (växellådshuset bakom bakaxeln) sitter elmotorn som stöttar den nerviga V12:an med 163 hk (120 kW) och 270 Nm. Elmotorn hjälper till vid start från stillastående och kan även skjuta på vid växlingarna då V12:an är urkopplad under några korta millisekunder.

Prestandauppgifterna för Ferrari LaFerrari är lite svävande ännu men 0–100 km/h anges till "under 3 sekunder" och toppfarten är "över 350 km/h". Med enbart bakhjulsdrift är det förstås svårt att få en riktigt bra 0–100 tid (tänk Nissan GT-R) men 0–300 km/h ska på 15 sekunder för LaFerrari. Vilket är bara några tiondelar långsammare än Koenigsegg Agera R (14,53 sekunder).

Missa för allt i världen inte YouTube-klippet nedan på Ferraris nya LaFerrari. Äntligen får vi höra hur V12:an låter - liknar ljudet Formel 1?


Ur miljösynpunkt hjälper elmotorn till en hel del och enligt EU:s testcykel ska LaFerrari inte ge ett större koldioxidutsläpp än 330 g/km, vilket ska sättas i relation till den enorma toppeffekten som drivpaketet kan ge. Målet är att utveckla Hy-Kers systemet ytterligare för att kunna köra LaFerrari på enbart elmotorn under kortare sträckor, vilket i så fall kan sänka CO2-utsläppet till runt 220 g/km (sannolikt då enligt de regler som gäller för EU:s laddhybrider).

Designmässigt är LaFerrari nog något av det djärvaste som Ferrari gjort. Man kan skönja några huvudlinjer längs sidorna men enligt de uppgifter vi fått under hösten är hela karossen underkastad de siffror som producerats i vindtunneln. Ingenting är designat för "show" utan bara för "go". LaFerrari är ritad av Ferraris chefsdesigner Flavio Manzoni, utan någon hjälp av Pininfarina, men som tidigare nämnts är det nog vindtunneln som fått bestämma det mesta. Vikten anges till 1.255 kilo men det är "torrvikt", utan några vätskor som bensin och olja.

Bromsarna är utvecklade av Brembo, keramiska skivor givetvis och från 200–0 km/h ska det bara behövas 115 meters bromssträcka. Fram sitter det 398 millimeter stora skivor och bak är diametern 380 mm. Greppet sköter Pirelli om med speciella P-Zero däck i dimensionen 265/30-19 fram och hela 345/30-20 bak.

Endast 499 exemplar av Ferrari LaFerrari ska byggas och det blir bara tre kulörer att välja på. Priset för LaFerrari är 1,2 miljoner euro, i runda slängar 1,5 miljoner kronor mer än McLaren P1 som också premiärvisas i Genève och har ungefär samma toppeffekt och drivlina. Men målgruppen är förmodligen ganska okänslig för pris.

Som signaturen "Henrik" så vänligt tipsade om finns det mycket mer att lära och läsa om Ferrari LaFerrari på specialsajten med samma namn. Klicka på länken för att hoppa dit i ett nytt fönster.

 

Kanonläckert - det här är den häftigaste supersportbilen just nu!
344
148

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout