BMW 1-serie M Coupé – slutet närmar sig

Snart försvinner BMW:s roligaste modell ur modellprogrammet. Orderboken för 1-serie M Coupé stängs och ersättaren, som kan heta 2-serie, M2 eller M135i, dyker upp 2013. Vi tittar närmare på en modern klassiker.

Receptet är enkelt: 340 hästar och 450 Nm på bakhjulen kombinerat med en simpel, 6-växlad låda. Med overboostfunktion gav motorn 500 Nm! Bara tre färger fanns att välja på: Alpinvit, Safirsvart och Valenciaorange. Klicka för att se vår provkörning mot Aud

Receptet är enkelt: 340 hästar och 450 Nm på bakhjulen kombinerat med en simpel, 6-växlad låda. Med overboostfunktion gav motorn 500 Nm! Bara tre färger fanns att välja på: Alpinvit, Safirsvart och Valenciaorange. Klicka för att se vår provkörning mot Audi RS 3 Sportback!

Att förutse vilka bilar som kommer öka i värde och bli en framtida klassiker är förstås alltid svårt. Bland BMW:s M-bilar brukar E60-generationen av M5 klassas som en framtida samlarbil – framför allt M5 Touring, som bara tillverkades i 1.025 exemplar.

Men några snäpp ned i modellprogrammet finns också 1-serie M Coupé. Många på auto motor & sport-redaktionen ansåg att den lilla M-coupén var den absolut roligaste bilen 2011, kanske tack vare det enkla receptet med bakhjulsdrift, sexväxlad manuell låda och en rak sexa under huven.

1-serie M Coupé ansågs av många vara den andliga efterföljaren till klassiska M3 E30. BMW erkänner själva att bilen inspirerades av den legendariska modellen från 1980-talet.

1-serie M Coupé ansågs av många vara den andliga efterföljaren till klassiska M3 E30. BMW erkänner själva att bilen inspirerades av den legendariska modellen från 1980-talet.

Efterföljaren till 1-serie M Coupé kan bli nya M135i, som har visats i konceptform. Klicka för att läsa mer!

Efterföljaren till 1-serie M Coupé kan bli nya M135i, som har visats i konceptform. Klicka för att läsa mer!

Nu fortsätter tillverkningen på beställda bilar till sommaren, men därefter försvinner den oförskämt roliga modellen från BMW:s modellprogram. Hur många som ska tillverkas är inte känt, men från början skulle BMW strypa tillverkningen vid 2.700 exemplar. Efter den positiva responsen försvann produktionstaket, men det rör sig knappast om någon dussinmodell. Bara 740 exemplar ska finnas i USA.

BMW har flaggat för en ersättare vid namn M135i, som visats i konceptform. Eftersom BMW snart börjar döpa om alla coupé- och cabrioletmodeller till jämna siffror kan också en 2-serie M Coupé lanseras. Enligt Motor Authority finns också en liten chans att M-versionen av 2-serien få heta M2, till skillnad från 1-serien där namnet M1 skulle krocka med superbilen från 1970-talet.

Tråkigt! Jag kommer sakna BMW 1-serie M Coupé.
536
55

Mer att läsa

Igår
Vi provkör Volkswagen Passat GTE – nya tjänstebilsdrömmen?
 • Den moderna krigsjeepen – Oshkosh JLTV – är ett brutalt monster
  Dags att säga farväl till Humvee och möta amerikanska arméns nya ”Jeep” Oshkosh JLTV. Den har bepansring som en stridsvagn och klarar vägminor – dessutom kapabel att terrängköra i upp till 160 km/h. Men soldaterna kommer att gilla en annan detalj bättre – luftkonditionering är standard.
 • Renault Talisman kommer som kombi – snyggast i klassen?
  Ska locka köpare som tröttnat på Volkswagen Passat och vill ha läcker design.
 • Hitman: Agent 47 – med Audi RS 7 i huvudrollen
  Nya actionrullen ”Hitman: Agent 47” har svensk premiär 28 augusti och kritikerna är inte nådiga. Flera anser att det räcker att se trailern och den gillar vi bäst eftersom en Audi RS 7 har huvudrollen.
 • Bilist attackerar oskyldig cyklist – eller…?
  Utrymmet på vägen är en ständig orsak till ilska och numera även upphov till en växande filmkategori på nätet – "arga bilister som kör på och misshandlar oskyldiga cyklister". Några som inte riktigt håller med om att det alltid är så gjorde en parodi som visar hur det (också) kan gå till. Hur upplever du som bilist att cyklisterna beter sig i trafiken – och vice versa?
 • Volvo skrotade reklamfilm med Stellan Skarsgård
  Förra året kom nyheten att Stellan Skarsgård skulle göra reklam för Volvo XC90. En film lär också ha spelats in. Men vad som hände med kampanjen sedan är oklart, för när den väl lanserades var Avicii huvudperson.