Bilarna som är tjuvarnas favoriter

Trodde du att det bara är dyra BMW-modeller som är intressanta för biltjuvar? Fel! Bilen som löper störst risk för inbrott i Storbritannien är över 60 år gammal...

Land Rover Defender toppar brittiska Swiftcovers lista över bilarna som löper störst risk för inbrott.

När vi granskade bilinbrott och bilstölder i somras visade det sig att många auto motor & sport-läsare råkat ut för biltjuvar. Särskilt BMW X5 och X6 verkade särskilt utsatta.

Men när brittiska försäkringsbolaget Swiftcover visar vilka bilar som löper störst risk att bli stulna i Storbritannien är det ingen tysk suv som toppar listan – utan Land Rover Defender. Högt andrahandsvärde och dåligt stöldskydd kan vara två av anledningarna till att den är tjuvarnas favorit.

Swiftcover har granskat 2.300 anmälningar om bilbrott mellan februari 2011 och februari 2012, och tog också med det totala antalet bilar i trafik som jämförelse.

Resultatet blev att Land rover Defender löper en fyra procent stor risk för bilbrott. Därefter följer något mer väntade modeller, som BMW 7-serie och Audi A5.

"Lyxbilar har ofta har larm och parkeras i säkra områden, så det är överraskande att de ändå är så utsatta. Den här statistiken borde få bilägarna att tänka efter: ingen bil är immun för stöld, och inte ens det bästa larmet i världen kan skydda bilen om nycklarna försvinner", säger Robin Reames, ansvarig för skadeanmälningar på Swiftcover.

Han påpekar att många stulna bilar skickas utomlands där de säljs, antingen hela eller i delar.

"Bilar som är populära internationellt, som Land Rover-modellerna, är enklare att sälja vidare. Det gör dem mycket mer åtråvärda ur tjuvens synvinkel", säger han.

Position 2011/2012 Bilmodell Risk för inbrott
1 Land Rover Defender 4%
2 BMW 7-serie 3,35%
3 Audi A5 3%
4 BMW X5 1,7%
5 Mercedes ML 1,57%
6 Range Rover 1,55%
7 Audi TT 1,51%
8 BMW Z4 1,47%
9 Audi A3 1,45%
10 Renault Laguna 1,37%

Källa: Swiftcover

Jag har råkat ut för bilinbrott eller bilstöld.
64
53

Mer att läsa

Idag
Volvo slog historiskt säljrekord i november – 49.055 bilar
Igår
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?