Alpina B3 smyger in i Genève

För dig som tycker en M3 är alldeles för högljudd finns diskreta Alpina B3 Biturbo. Dessutom kommer en Alpinaversion av BMW X3 med superstark dieselmotor.

Fyra avgasutblås, Alpinadekor och klassisk fälgdesign märker ut B3 Biturbo från grannens 320d.

Toppmodellen i 3-serien har i sin senaste generation, E90, haft en högvarvig V8-motor. Som vanligt med M-bilarna ligger fokus på både ban- och vardagskörning. Det faller inte alla i smaken och då är det ju tur att det finns tuningföretag som Alpina.

"Förädlingsfirman" Alpina har nu tagit fram en egen version av nya BMW 3-serie. Den heter Alpina B3 Biturbo och precis som du redan har hunnit gissa har den en dubbelturboladdad rak sexa på 3,0 liter.

Motorn hämtas från 335i men här skruvas effekten upp till 410 hästar (mellan 5.500 och 6.250 r/min) och vridmomentet blir 600 Nm (vid 3.000 r/min). Kraften skickas till bakhjulen via en 8-stegad automatlåda från ZF. Specialmodellen fixar 0–100 km/h på 4,2 sekunder och toppar 306 km/h.

Alpina B3 Biturbo får dessutom en storebror i form av Alpina XD3 Biturbo, som baseras på BMW X3 xDrive35d.

Här trimmas motorn till 350 hästar och 700 Nm, vilket räcker för att 0–100 km/h ska hå på 4,9 sekunder – inte illa för en dieseldriven suv. Förbrukningen stannar på 6,8 l/100 km.

Både Alpina B3 Biturbo och XD3 Biturbo har de klassiska Alpinadetaljerna, som 21-tumsfälgar och en exklusiv interiör.

Jag tar hellre en Alpina än en M-bil.
190
182

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout