Alpina B3 smyger in i Genève

För dig som tycker en M3 är alldeles för högljudd finns diskreta Alpina B3 Biturbo. Dessutom kommer en Alpinaversion av BMW X3 med superstark dieselmotor.

Fyra avgasutblås, Alpinadekor och klassisk fälgdesign märker ut B3 Biturbo från grannens 320d.

Toppmodellen i 3-serien har i sin senaste generation, E90, haft en högvarvig V8-motor. Som vanligt med M-bilarna ligger fokus på både ban- och vardagskörning. Det faller inte alla i smaken och då är det ju tur att det finns tuningföretag som Alpina.

"Förädlingsfirman" Alpina har nu tagit fram en egen version av nya BMW 3-serie. Den heter Alpina B3 Biturbo och precis som du redan har hunnit gissa har den en dubbelturboladdad rak sexa på 3,0 liter.

Motorn hämtas från 335i men här skruvas effekten upp till 410 hästar (mellan 5.500 och 6.250 r/min) och vridmomentet blir 600 Nm (vid 3.000 r/min). Kraften skickas till bakhjulen via en 8-stegad automatlåda från ZF. Specialmodellen fixar 0–100 km/h på 4,2 sekunder och toppar 306 km/h.

Alpina B3 Biturbo får dessutom en storebror i form av Alpina XD3 Biturbo, som baseras på BMW X3 xDrive35d.

Här trimmas motorn till 350 hästar och 700 Nm, vilket räcker för att 0–100 km/h ska hå på 4,9 sekunder – inte illa för en dieseldriven suv. Förbrukningen stannar på 6,8 l/100 km.

Både Alpina B3 Biturbo och XD3 Biturbo har de klassiska Alpinadetaljerna, som 21-tumsfälgar och en exklusiv interiör.

Jag tar hellre en Alpina än en M-bil.
190
182

Mer att läsa

Idag
Utvecklingen av nästa Volvo V40 i full gång
 • Dragrace: Tesla Model S P90D möter P85D
  I den här filmen ser vi P90D med 772 hk köra dragrace mot sin föregångare, tidigare värstingen P85D med 700 hk. Det borde vara en tydlig skillnad, men snabba reaktioner har sällan varit viktigare än när dessa blixtsnabba bilar möts.
Igår
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.