Nevs kör igång tillverkning av eldrivna Saab 9-3

Nu har Nevs byggt de första exemplaren av eldrivna Saab 9-3, som får en del uppdateringar jämfört med bensinversionen. Men de första exemplaren hamnar inte på svenska vägar.

Snart kommer Saab 9-3 i en uppdaterad version med eldrift. Försäljningen startar 2015.

Nevs har börjat bygga de första elbilarna som är baserade på Saab 9-3, enligt Sveriges Radio P4 Väst. Bilarna byggs ännu inte på den ordinarie monteringslinan.

Tanken är att de 200 första eldrivna 9-3-bilarna ska testköras i den kinesiska staten Qingdao. Bilarna ska börja levereras i vår eller sommar.

I höst startar serieproduktionen av eldrivna Saab 9-3 och från och med nästa år kan du själv köpa en elbil hos Nevs. I första skedet blir räckvidden omkring 20 mil, men i takt med att batteriutvecklingen går framåt kan räckvidden förlängas.

"Vi har konstruerat om 9-3:an för att den ska passa som elbil så gott som det går. Vi har byggt om bilens chassi för att få ner batterierna i botten av bilen. Det för att behålla köregenskaperna, för att fördela vikten på ett bra sätt och för att få plats med så mycket batterier som möjligt", säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund till SR.

Jag tycker det är helt rätt att Nevs satsar på elbilar.
1006
48
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Mer att läsa

Igår
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.