Porsche 911 GT3 – här är den!

UPPDATERAD! Väntan är över – Porsche visar upp GT3-versionen av 911 på bilsalongen i Genève. De första bilderna på den nya toppversionen finns här!

Många Porscheentusiaster brukar hålla just GT3-versionen av 911 som den absolut bästa – åtmonstone tills GT3 RS-versionen visas...

911 GT3 går enbart att få med PDK-låda. Vad tycker du – rätt eller fel?

Bara något ögonblick efter att Porsche visat upp den nya 991-generationen av klassiska 911-serien började det ryktas om fler versioner. Självklart ska Porsche lansera nya varianter på 911-temat för att bilen ska passa fler målgrupper. Redan nu finns nya 911 som Cabriolet och med fyrhjulsdrift. Dessutom har vi publicerat både rykten om och spionbilder på GT3-versionen.

På bilsalongen i Genève kompletterar Porsche med de första officiella bilderna på 911 GT3. Nykomlingen väger in på 1.430 kilo, vilket är mer än föregångaren eftersom 991:an är 8,5 centimeter längre och 4,4 centimeter bredare.

• Uppdatering kl 20.48: Porsche har ökat effekten i 3,8-litersmotorn till 475 hästkrafter och vridmomentet blir 440 Nm. Motorn varvar till 9.000 r/min och den enda växellådan som blir aktuell är Porsches 7-växlade PDK-låda. Den har växlingspaddlar och launchcontrol. Någon helt manuell 911 GT3 blir inte aktuell.

Accelerationen till 100 km/h tar 3,5 sekunder, toppfarten anges till 315 km/h och Porsches variabla stötdämparsystem PASM är standard – liksom PTV Plus-systemet, som skickar ut kraften till det bakhjul som har bäst fäste.

Porsche har också valt att göra som en del andra tillverkare och väcka liv i 1980-talsprylen fyrhjulsstyrning. I nya 911 GT3 styr bakhjulen i motsatt riktning mot framhjulen när bilen körs i farter upp till 50 km/h, vilket ska göra att föraren kan hålla en högre ingångsfart i kurvorna. I farter över 50 km/h styr bakhjulen parallellt med framhjulen för att öka stabiliteten.

Exteriört får 911 GT3 ett aggressivt bodykit med ny front, större luftintag, unika backspeglar, diffusor bak och två mittmonterade avgasutblås. En tydlig skillnad mot vanliga 911 Carrera är förstås också den enorma vingen på motorluckan. Just det här exemplaret har läder- och Alcantaraklädsel med röd kontrastsömnad.

Missa inte filmen nedan med 18 minuter information om nya 911 GT3 med Porsches Andreas Preuninger. Där berättar Andreas bland annat varför man bytt motor, från klassiska GT1-motorn till nya direktinsprutade boxern. Dessutom har Porsche gjort en mikrosajt för 911 GT3 som också är sevärd och informativ (klicka på länken).


• Uppdatering kl 21.40: PDK-lådan är helt unik för 991 GT3. Den är fortfarande sjuväxlad, men enligt Porsche känns lådan nu som en sekventiell racelåda – växlingshastigheten är 100 millisekunder. PDK-lådan i nya GT3 får också en ny funktion jämfört med övriga Porschemodeller. När föraren drar båda paddlarna mot sig kopplar lådan ur och går in i neutralläge. När föraren släpper paddlarna igen återgår växellådan till normalläge.

Det gör att föraren exempelvis kan neutralisera köregenskaperna om bilen vill understyra i en kurva på fuktig vägbana. Du kan läsa mer om funktionen i Porsches pressmeddelande. En annan nyhet är att PDK-lådan nu är "rättvänd" – föraren kan växla upp genom att dra spaken bakåt, och växla ned genom att trycka den framåt.

Priset i Sverige är satt till 1.350.000 kronor, och lanseringen i Sverige startar i augusti.

Wow! Porsche 911 GT3 står högst upp på min önskelista just nu.
335
65

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout