Nya VW Golf kombi är Sportscombi – inte Variant

Glöm gamla Golf Variant, nu är det "Golf Sportscombi" som gäller i Sverige. Nya VW Golf Sportscombi går att beställa från och med nu och det finns åtta motoralternativ, liksom 4WD från Haldex. Vi har alla fakta och priser.


Hade man varit lite skämtsam, med Göteborgshumor som favorit, skulle man kunna säga att Volkswagen nu ska använda en ny "variant" av modellnamn till Golf kombi. Glöm allt det gamla, nya kombiversionen av Golf heter i Sverige "Sportscombi" och inget annat.

Anledningen till namnbytet är att VW vill understryka de stora förändringar som nya Variant – förlåt, Sportscombi – innebär när sjunde generationen Golf lanseras:

"Vi vill med detta markera det stora steg som bilen tagit i sin utveckling. Då talar vi teknik, utrustning och design," säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Som vi berättat förut när Golf kombi lanserades i Genève har Volkswagen övergett sin gamla filosofi att "bara" hänga på en kombibakdel. Nya Golf Sportscombi har fått axelavståndet utsträckt med 59 millimeter och det gör skillnad för både benutrymmet i baksätet, liksom bagagerumsvolymen. Golf Sportcombi växer också i totallängd till 456 centimeter, hela 31 centimeter mer än vanliga Golf.

Lastutrymmet under insynsskyddet växer från föregångarens 505 liter till 605 liter (större än Passat, faktiskt) och med baksätet nedfällt ökar volymen till 1.620 liter (Volvo V70: 555/2.042 liter, V60: 692/1.664 liter).

I Sverige ska VW Golf Sportscombi säljas med åtta motoralternativ från 105–150 hk, fördelat på fyra olika bränslen: bensin, diesel, E85 och fordonsgas. Tre av motorerna är miljöklassade enligt de nya reglerna från årsskiftet. Två versioner kan utrustas med 4Motion, VW:s fyrhjulsdrift med Haldex-koppling, och det tillvalet kostar 6.900 kronor. Tillägget för den automatiska DSG-transmissionen är 14.500 kronor.

Instegsversionen av VW Golf Sportscombi kostar från 184.500 kronor och leveranserna starta i september, men bilarna går att beställa från och med 21 maj. Leveranstiderna kortas i och med att VW Golf Sportscombi numera tillverkas i Tyskland, föregångaren byggdes i Mexico.

Mer information om de olika alternativen för Sportscombi finns i faktarutan nedtill och de som vill kan ladda hem den svenska pressreleasen för VW Golf Sportscombi genom att klicka på länken. Ännu mer information finns i faktabladet för VW Golf Sportscombi (pdf-dokument). En lite tuffare variant (nu var vi roliga igen) på Sportscombi kommer senare när Golf R-Line finns även för kombin (klicka på länken för att läsa mer).

 

Fotnot: På de flesta marknader behåller Golf kombi sitt gamla namn, det vill säga Variant. Men i Sverige blir det alltså Sportscombi. Går det bra här så kanske det blir ändring på fler marknader? VW är väl medvetna om att vi svenskar är kombitokiga och en av de största marknaderna utanför Tyskland för Passat, och då speciellt Passat Variant. Var ska man testa ett nytt namn om inte i Sverige?

Nya Golf Sportscombi ser riktigt intressant ut. Jag gör tummen upp!
524
126

Mer att läsa

Igår
Vi provkör Volkswagen Passat GTE – nya tjänstebilsdrömmen?
 • Den moderna krigsjeepen – Oshkosh JLTV – är ett brutalt monster
  Dags att säga farväl till Humvee och möta amerikanska arméns nya ”Jeep” Oshkosh JLTV. Den har bepansring som en stridsvagn och klarar vägminor – dessutom kapabel att terrängköra i upp till 160 km/h. Men soldaterna kommer att gilla en annan detalj bättre – luftkonditionering är standard.
 • Renault Talisman kommer som kombi – snyggast i klassen?
  Ska locka köpare som tröttnat på Volkswagen Passat och vill ha läcker design.
 • Hitman: Agent 47 – med Audi RS 7 i huvudrollen
  Nya actionrullen ”Hitman: Agent 47” har svensk premiär 28 augusti och kritikerna är inte nådiga. Flera anser att det räcker att se trailern och den gillar vi bäst eftersom en Audi RS 7 har huvudrollen.
 • Bilist attackerar oskyldig cyklist – eller…?
  Utrymmet på vägen är en ständig orsak till ilska och numera även upphov till en växande filmkategori på nätet – "arga bilister som kör på och misshandlar oskyldiga cyklister". Några som inte riktigt håller med om att det alltid är så gjorde en parodi som visar hur det (också) kan gå till. Hur upplever du som bilist att cyklisterna beter sig i trafiken – och vice versa?
 • Volvo skrotade reklamfilm med Stellan Skarsgård
  Förra året kom nyheten att Stellan Skarsgård skulle göra reklam för Volvo XC90. En film lär också ha spelats in. Men vad som hände med kampanjen sedan är oklart, för när den väl lanserades var Avicii huvudperson.